top of page
  • merjesalla

Miks on D-vitamiin meie tervise jaoks nii oluline?




Üks miljard inimest üle maailma kannatab D-vitamiini vaeguse all ja paljud meist ise ei teagi seda. Meie elustiil, elukoht ja isegi meie nahavärv mängivad üüratut rolli meie keha võimes D-vitamiini toota ja imendada.


Niisiis, miks on paljudel inimestel D-vitamiini vaegus? Kaks peamist põhjustavat tegurit on vähene päiksevalgus ja D-vitamiini vaene toitumine. Linnakeskkond, siseruumides töötamine, toitumine, vanus, nahatüüp ja kehakaal mõjutavad kõik keha võimet imendada piisavas koguses D-vitamiini. Kuna see on üks olulisemaid toitaineid meie keha jaoks, peaks iga inimene teadma oma D-vitamiini taset! Tartu Ülikooli teadlaste uuring näitas, et eestlastel esineb D-vitamiini vähesust aastaringselt. 80%-l uuringus osalejatest jäi ka sügisel D-vitamiini tase alla soovitusliku (75 nmol/L). Paljude arstide soovitusel peaks see olema aga min 100 nmol/L, et püsida terve. Tõsine D-vitamiini puudus (tase <50 nmol/L) esines 29%-l eestlastest.


Kellel on D-vitamiini puuduse risk suurim?

Eriti kõrge on risk inimestel, kes tervislikel või muudel põhjustel liiguvad suvel vähe väljas (eakad ja liikumispuudega inimesed). Vanematel inimestel kahaneb lisaks ka D-vitamiini tootmisvõime nahas.


Hüpovitaminoosi riski tõstab ka füüsiline aktiivsus, kuna sportides ja palju liikudes kulutavad lihasrakud oma tööks olemasolevat D-vitamiini reservi. Risk on suurim sisealade sportlastel, kes piirduvad vaid saalitreeningutega (pallimängud, esteetiliste spordialade noorsportlased, ujujad jt).


Miks on D-vitamiin vajalik?

Sellel „päikesepaiste“-toitainel on meie kehas paljusid rolle. D-vitamiin aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ja sellel on elutähtis roll kogu organismi toimimisel ning kaltsiumi ainevahetuse regulatsioonil. D-vitamiini vaeguse korral langeb kaltsiumi imendumine soolest, mistõttu ei suuda organism ennast piisavalt kaltsiumiga varustada. See võib põhjustada väga erinevaid terviseprobleeme – luud hõrenevad ja kaotavad oma mineraalset tihedust, hambad kaotavad tugevust ning lagunevad, lihaste (sh ka südamelihase) funktsioon halveneb.


Mis haigused on seotud D-vitamiini vähesusega?


  • Täiskasvanutel võivad luudemuutused viia osteoporoosi ja luumurdude tekkeni.

  • Lastel ja noortel soodustab D-vitamiini vähesus luustiku arenguhäirete väljakujunemist. Madal tase võib tingida osteomalaatsiat ja rahhiiti, Osgood-Schlatteri tõbe, Sinding-Larsen-Johansseni tõbe, Schauer-manni tõbe, harva ka idiopaatilist juveniilset (laste) osteoporoosi. D-vitamiini puudusel on oluline roll ka ühe raske liigeshaiguse – Perthese tõve – tekkel. Selle haiguse kõrgem levimus on põhjamaades, kus tingituna Päikese madalast intensiivsusest on D-vitamiini vähesus laialt levinud probleem (ekvatoriaalpiirkondades seda haigust ei esine).

  • D-vitamiinil on roll lihase kontraktsioonijõu tagamises. Seetõttu võib vitamiini vähesus tingida lisaks luude probleemidele ka noorsportlastel madalamat sooritusvõimet ja eakatel inimestel sagedasemaid kukkumisi ja luumurde. (Allikas: Tartu Ülikooli Kliinikum)



Päike hoolitseb kehas kuni 80% D-vitamiini tootmise eest, kuid see süntees toimub ainult siis, kui meie nahk saab piisaval hulgal otsest UV-valgust. Ülejäänud 20% pärineb tugevdatud D-vitamiinirikkast toidust ja toidulisanditest. Tavapäraselt piisab 15–30 minutist päevas päikse käes veedetud ajast, et enamus heleda nahavärviga inimeste D-vitamiini tase taastuks. Ka New Englandi meditsiiniajakirja New England Journal of Medicine väitel ei saa oktoobrist märtsini paljud põhjapoolkeral elavad inimesed päikese abil peaagu üldse D-vitamiini.


D-vitamiinil on palju kasulikke hüvesid tervisele, mis kõik võivad kaduda, kui me ei saa piisavalt päiksevalgust, mis aitaks kaasa looduslikule D-vitamiini tootmisele. Meie tänapäevase toidu toitainete sisaldus ei ole selle olulise toitaine puhul piisav. See kehtib iseäranis talvekuudel, kui meie toidust saab D-vitamiini peamine allikas. Tavapärased toidust pärinevad D-vitamiini allikad on rasvane kala nagu lõhe, juust, munad, seened, spinat, kapsas ja sojaoad. Ja enamik inimesi ei saa toidust paraku piisavas koguses vajalikku D-vitamiini.


Mida peaks teadma, kui võtta D-vitamiini juurde toidulisandina? 

Üks suurus ei sobi kõigile ja see on eriti oluline siis, kui tegemist on toidulisanditega. Siiski on palju põhjuseid olla põhjalik ja valiv, kui tegemist on D-vitamiinide lisanditega, eriti kui eelistada vegansõbralikke alternatiive, kuna paljud tootjad kasutavad D3-vitamiini keemiliselt modifitseeritud allikaid. Seetõttu kasutatakse paljudes taimsetes D-vitamiini lisandites D2-vitamiini, kuigi D3-vitamiin imendub kehas paremini. Samblikud on täiesti looduslik D3-vitamiini vorm, mis ei sisalda toksiine ega saasteaineid. See on ühtlasi maailmas esimene selle toitaine allikas, mille on heaks kiitnud veganite ja vegetaarlaste kogukond.


Samblikud, seentest ümbritsetud vetikas, on kõige bioaktiivsem ja jätkusuutlikum D3-vitamiini allikas – see on sama D-vitamiin, mida meie keha toodab päiksega kokku puutudes. Samblikud, mida leidub Põhja-Ameerika, Aasia ja Skandinaavia kaljudel, mäenõlvadel ja puudel, kümblevad päiksekiirte käes, imedes seda nagu käsn.


Lihtne viis on lisada see vajalik vitamiin oma menüüsse toidulisandina. ZinoShine+ on täiesti looduslik ja vegan D3-vitamiini lisand. ZinoShine+ kasutab ära 100% loodusest korjatud samblikku, mis tagab D3-vitamiini eelised selle kõige bioaktiivsemal kujul, et aidata meie kehal toitainetest kasu saada. See sisaldab ühtlasi laia spektriga magneesiumi, et parandada imendumist ja vähendada väsimust ning kurnatust. See toidulisand võimaldab ka paindlikkust, et kohandada annust, lähtudes teie D-vitamiini hetketasemest.


D-vitamiini taset on võimalik mõõte nii oma perearsti poole pöördudes, kui ka kodus tehtava lihtsa ja kiire testi abil.  Zinzino VitaminD testi on välja töötanud Vitas – üks maailma juhtivamaid sõltumatuid GMP-sertifikaadiga laboreid Norras.


Zinzino on sinu jaoks kokku pannud paketi, mis sisaldab kodus tehtavat D-vitamiini testi ning kevadvaru loodusliku D-vitamiiniga ZinoShine+. Sobib nii lastele kui täiskasvanutele. Vaata lähemalt ja osta siit: https://www.zinzino.com/shop/7700993205/EE/et-EE/products/premier-kits/immune-supplements-kits/910440


Kui sa soovid veel lisainfot kodus tehtava D-vitamiini testi või loodusliku D3-vitamiini kohta, siis võta minuga julgelt ühendust! Tervema elu heaks.






6 views0 comments

Comments


bottom of page