top of page
  • merjesalla

Kas on võimalik saada kõiki toitaineid toidust?




Meie kaasaegne toidusedel pole see, mis ta kunagi oli ning tohutu hulga kehale vajalike toitainete saamine ainult toidust, pole alati kerge. See nõuab strateegilisi valikuid, kuid isegi siis pole toitainete omastamine tagatud. Tänapäeval, mil kõik maailma mõnud on nupuvajutuse kaugusel, hinnatakse toitu pigem mugavuse kui kvaliteedi järgi. Et saada tänapäeval kõik vajalikud toitained toidust, peab tundma tähtsaid vitamiine ja mineraalaineid, esikohale seadma parimatest koostisainetest kodus valmistatud road ning olema valmis neid täiendama kindlate toidulisanditega.


Mis on hädavajalikud toitained?

Tasakaalustatud toitumine tähendab tasakaalus elu. See on tervislik valik puuvilju, köögivilju, täisteravilju ja tervislikke valke. Valida värvi ja sordi järgi, kasutage kvaliteetseid õlisid ning vältige suhkrujooke ja kunstlikke maitseaineid. Tehke köögiviljadest oma toidulaua peategelased. Heaks õhtusöögiks piisab lihtsalt lehtsalatist ja avokaadost, millele lisada oliiviõli ning lõhe ja täistera riis.


Toitained, mida peaks püüdma oma toiduvalikutega saada, seisavad kolmel sambal – valgud, süsivesikud ja rasvad – pluss hädavajalikud vitamiinid ja mineraaltoitained:


  • Vitamiinid A, C, D, E, K

  • B-vitamiinid: B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin), B3 (niatsiin), B5 (pantoteenhape), B6, B7 (biotiin), B12 ja folaat

  • Kaltsium

  • Fosfor

  • Kaalium

  • Magneesium

  • Raud

  • Tsink

  • Jood

  • Vask

  • Mangaan

  • Seleen

Miks on toitained tähtsad?

Üheskoos aitavad meie toidus leiduvad toitained rahuldada keha vajadusi. Need on eluliselt tähtsad üldtervisele, energiale ja taastumisele. Kui keha on tasakaalust väljas, võib ilmneda hulk probleeme ning just seetõttu on tõeliselt hästi elamise võti just vajalike toitainete timmimises.


Hädavajalikud toitained on sobiv nimi, sest keha ei suuda kõiki vitamiine ja mineraalaineid ise toota ning seepärast tuleb neid toiduga juurde tarbida. Üks näide on rasvhapped. Need on eluliselt tähtis energiaallikas ning rasvade ehitusklotsid meie rakkudes, mis hoiavad keha, aju ning südame terved ja töökorras. Kõikidest erinevat tüüpi rasvhapetest nimetatakse vaid kahte inimese jaoks asendamatuteks: oomega-6 ja oomega-3. Ise me neid rasvhappeid luua ei suuda ja just seetõttu on need meie toidusedelis nii tähtsal kohal.


Rasvhapped on meie keha kütus ja ehitusmaterjal

Oma toitu seedides liiguvad rasvhapped verre ja meie rakumembraanidesse. Oomega-3- ja oomega-6-rasvhapped täidavad kehas mitmeid bioloogilisi funktsioone, hoides meie rakud korras ja paindlikud. Oomega-6-rasvhappeid leidub kõige enam lihas, linnulihas, munades ja enamikus taimeõlides. Oomega-3-rasvhapped on ka looduslikud antioksüdandid ning kõige enam leidub neid rasvases kalas, rohelistes lehtköögiviljades ning taimeõlides.


Meie kaasaegne toitumine annab meile liiga palju oomega-6 ja liiga vähe oomega-3. Söödavas toidus nende kahe hädavajaliku rasvhappe tasakaalustamine on tervise korras hoidmiseks äärmiselt tähtis. Toidulaua täiendamine oomega toidulisanditega võib aidata teil saavutada nende hädavajalike rasvhapete sobiva tasakaalu ja liikuda tervislikuma, tasakaalustatuma elu poole.


Toitainete (mikro ja makro) liigid

Need hädavajalikud kütuseallikad kuuluvad kahte kategooriasse: mikro- ja makrotoitainete hulka. Nagu eelpool märkisime, on makrotoitained teie toitumise alustalad, ehitusklotsid – valgud, süsivesikud ja rasvad.


Need makrotoitained valitsevad suuremat osa teie toitudest. Mikrotoitained on kõik vitamiinid ja mineraaltoitained, mida me eelpool loetlesime. Mõlemad toitainete rühmad on tähtsad ja eirata neid ei tohi.


Hädavajalikud toitained leiate toidust

Enda konkreetsete toitumisvajaduste mõistmine aitab toiduvalikuid teha. Siin tulebki mängu personaalne kohandatud toitumine, sest kõik organismid on erinevad. Oma keha praeguse seisundi ning lisandivajaduste väljaselgitamiseks tehke teaduslik ning konfidentsiaalne kodune kuivvereproov, näiteks Zinzino BalanceTest. Sellega saab lihtsal viisil kontrollida, kas organismi oomega-6 ja oomega-3 vahekord on tasakaalus ning millises olukorras on rakud. See on sõltumatu labori VITAS pakutav ja hõlpsalt läbiviidav kuiv veretest, mida saab mugavalt teha kodus ja mis lisaks testitulemustele annab üksikasjalikud personaalsed toitumissoovitused.


Makrotoitainetest on parimad valguallikad liha, piimatooted, liblikõielised, pähklid, mereannid ja munad. Süsivesikuid saate pastast, riisist, teraviljadest, leivast, kartulist, piimast ja puuviljadest. Rasvad saate õlidest, võist, avokaadost, pähklitest, seemnetest, oliividest, lihast ja mereandidest.


Suurepärased vitamiiniallikad on puu- ja köögiviljad, teraviljad, täisrasvased piimatooted, munakollane, punane liha ja mereannid. Vereproov, mis näitab teie konkreetseid hädavajalike toitainete tasemeid, aitab otsustada, milliseid toite süüa rohkem (või vähem).


Levinumad toitainepuudujäägid

Tänapäeva kiirustavas ühiskonnas võib toitainevaegus jääda märkamata. Ent teie keha oskab sosistada, kui midagi valesti läheb. Kuulake seda ja õppige aru saama, mida keha teile öelda püüab. Toitainevaegus on parandatav, eriti ajastul, mil me oma tervise eest ise vastutame. Läänelik toitumine soosib mikrotoitainete vaegust. Kõige tavalisemad toitained, mida meie toidus napib, on raud, jood, D-vitamiin, B12-vitamiin, kaltsium, A-vitamiin, C-vitamiin, magneesium, foolhape ja hädavajalikud rasvhapped.


Sammud tasakaalustatud toitumise poole

Siin tulevadki mängu teaduslikult tõestatud testipõhine toitumine ja kohandatud toidulisandid. Teaduse ja looduse kooskõla, mis aitab teie keha tasakaalustada seestpoolt.

Zinzinol on täiesti looduslik BalanceOil+ toidulisand, kuhu lisaks kvaliteetsele kalaõlile on lisatud ekstra-neitsioliiviõli, et tagada selle optimaalset omastamist kehas. Zinzino hinnatud tooteseeria BalanceOil+ sisaldab võimsaid antioksüdante, polüfenoole, mis aitavad oomega-3 rasvhapetel teha oma tööd ja taastada turvaliselt rasvhapete tasakaalu, kaitsta keha oksüdatiivse stressi eest ning toetada südame ja aju normaalset tööd. 


Ei pea oletama, millises seisus on tervis. Tee test ja saa teada, et teha teadlikke muudatusi oma toitumises.


Komplekti kõige vajalikuga - BalanceTest ning BalanceOil+ - saab osta siit: https://www.zinzino.com/shop/7700993205/EE/et-EE/products/premier-kits/balance-supplements-kits/910331



Ainult BalanceOil+:


BalanceOil+ pehme ja kergesti neelatava kapsli kujul Essent+:



Multivitamiinide kompleks Xtend:


Kui sul tekkis küsimusi või soovid abi toidulisandite valikul, võta minuga ühendust!



3 views0 comments

Comments


bottom of page